… és jön a műszaki felmérő.

Én egy sétára hívlak, járjuk körül a házatokat. Mit néz és mit lát a műszaki felmérőnk, amikor Nálatok jár?

Azt már tudjuk, hogy milyen összegű villamosenergia-számlát szeretnél kiváltani a Nap erejével. Már az is eldőlt, hogy szabad az út a visszatáplálós -népi nevén ad-vesz mérős – rendszer telepítéséhez. Most már csak meg kell tervezni, le kell engedélyeztetni a rendszert és ehhez bizony néhány paramétert fel kell mérni az ingatlanon. Vannak elektromos szabványok, amikre figyelemmel kell lenni a tervezéskor és a kivitelezéskor.

Tetőszerkezet: A családi házaknál szinte 90 %-ban a tetőre történik a napelem rendszer telepítése.

Faszerkezet állapota, teherbírása fontos a napelemek terhének viselése miatt. A tető legkedvezőbb tájolású és megfelelő méretű felületét meg kell keresnie, és a hajlásszög függvényében máris ellenőrizhető, hogy a kívánt éves teljesítményt termelő rendszer megvalósítható-e.

Ha a tető végképp nem javasolható állapotú a napelemes rendszer fogadására, akkor nem erőltetjük, akkor marad az udvar, a kert  –  a földre telepítés (erről majd máskor)

 

A tető héjalása: A tetőfedés anyaga sok szempontból meghatározó a telepítésnél. Más és más rögzítő kampó kell a különféle héjazatokhoz. A túlkoros cserepek a kivitelezéssel járó mozgásoknál hamar és sűrűn törnek – PÓTCSERÉP MINDIG KELL!!!! A betoncserepek masszívabbak, ott csak a szellőzőcserép biztosítása feladat, amin a panelekről lejövő kábelezést esztétikusan lehet elvezetni.

 

Tetőfelépítmények: ablakok, antennák, kémények, vezetékek – mind-mind-mind árnyékoló hatással lehetnek a panelekre, rontva ezzel a panelek hatásfokát, a megtermelt villamosenergia mennyiségét.

A ház környezete: Végre megnőttek a tuják, vagy a cseresznyefa az udvaron, és lehet, hogy a legkedvezőbb tetőfelületre vetnek árnyékot? Szerencsére már sok okos megoldás van ennek kiküszöbölésére….

Végül és nem utolsó sorban a ház elektromos hálózata kerül vizsgálat alá. Tapasztalatunk, hogy a 70-es évek előtt épült családi házaknál  nagyon sok kívánni valót hagy maga után a meglévő elektromos hálózat – igaz azóta a szabványok is sokat szigorodtak. Ekkor a napelemes rendszer telepítését meg kell előzze egy korszerűsítés  ….

 

Legközelebb innen folytatjuk.

No Comments

Post A Comment

Tudja meg, milyen napelem szükséges háza tiszta energiájához!ÁRAJÁNLAT KÉRÉS
+