Mi micsoda a napelemes rendszerekben?

Mit csinál az inverter?  Mi az a kilowatt? És a kilowatt peak? Mit jelent a kilowatt óra? És mi a csuda az az ad-vesz mérő? Ha benned is felmerültek már ezek a kérdések akkor jó helyen jársz, mert a Solar Man Blog legelső részében segítek eligazodni a napelemes rendszerek idegen szavakkal tűzdelt világában.

Biztosan előfordult már veled is, hogy hallottad/láttad a fenti kifejezések egyikét és egy kukkot sem értettél belőle. Most egy napelemes ”szótárral”  próbálom közérthetően elmagyarázni, hogy mi micsoda a napelemes rendszerekben.

Napelem panel A napelemek (nem napkollektorok) a Nap energiáját alakítja át közvetlenül villamos energiává.
W (watt) Egy berendezés pillanatnyi villamos teljesítménye
Wh (wattóra) Villamos energia, a teljesítmény és az idő szorzata.

(egy 100 Wattos izzó egy óra alatt 100 Wh energiát fogyaszt)

kWp (kilowatt peak) A napelemes rendszer mérete, csúcs-teljesítménye. Ez a szám a panelek névleges teljesítményéből adódik.

(2,75 kWp  az 10 darab napelem)

Inverter Ezen berendezés alakítja át a napelemek által megtermelt egyenáramú (DC) energiát a villamos eszközeink és a hálózat számára váltakozó (AC) áramúvá.
ad-vesz mérő A hagyományos fogyasztásmérők nem alkalmasak a hálózatba visszatáplált energia mérésére (nem tudnak visszafelé forogni). Így a napelemes rendszer telepítése után a villamosenergia szolgáltató kétirány, úgynevezett ad-vesz fogyasztásmérőre cseréli le a készüléket. Ezen mérőberendezés külön jegyzi a hálózatból vételezett és a hálózatba táplált energiát.
Szaldós elszámolás Az elszámolás alapját az előbb bemutatott fogyasztásmérőben tárolt mérési adatok alapján képzett szaldó adja.

(5000 kWh fogyasztás és 4800kWh betáplált energia esetén mindössze 200 kWh energia díját kell fizetnünk)

 

Remélem ezzel a kis szótárral sok hasznos információval sikerült Téged ellátnom és hasznát veszed őket a további bejegyzéseim olvasásakor. Legközelebb elmesélem, hogyan veheted fel velem a kapcsolatot, hogyan kezdődhet közös utunk a saját napelemes rendszered felé.

No Comments

Post A Comment

Tudja meg, milyen napelem szükséges háza tiszta energiájához!ÁRAJÁNLAT KÉRÉS
+