Napelem rendszerek

NAPELEMES RENDSZEREK

A napenergia hasznosításának hazánkban jelenleg leggazdaságosabb módja a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer. Mivel a villamoshálózat felvevő képessége korlátlan, így a napelemekkel megtermelt energia teljes mértékben hasznosul.

 

Ilyen rendszert használva, a villamos energia szolgáltatóval való elszámolás éves szinten történik.

 

Háztartási méretű kiserőműveknél (50kVA teljesítmény alatt), ha az éves fogyasztás megegyezik a napelemek által megtermelt és a hálózatba visszatáplált energiamennyiséggel, a szolgáltató köteles ugyanazon az áron átvenni tőlünk, amennyiért azt mi vételezzük. Ezt hívjuk szaldós elszámolásnak. Tehát minket csupán a különbözet megfizetése terhel. Abban az esetben, ha az éves elszámolásnál többlettermelésünk mutatkozik, vagyis a napelemes rendszerünk több energiát táplált vissza a hálózatba, mint amennyi az éves fogyasztásunk, úgy a szolgáltató már jóval kevesebbért, a rendszerhasználati díjjal csökkentett áron (kb. 50%-os áron) veszi át, ami után még adóznunk is kell. Ennek tudatában, észszerűen úgy határozhatjuk meg a telepítendő rendszer méretét, hogy a megtermelt energia épp fedezze az éves fogyasztásunkat.

 

Magyarország éghajlati és időjárási körülményeit figyelembe véve elfogadott, hogy 1 kWp teljesítményű napelemes rendszer ideális déli tájolás és ~35fokos dőlésszög esetén 1100-1200 kWh villamosenergiát termel évente.

 

Egy 1 kWp-s rendszer 4  db ~ 250 W-os napelem panelből létesíthető. Egy panel mérete 165 x 100 cm (~ 1,7 m2), tehát 1 kWp telepítéséhez kb. 6-7 m2, lehetőleg árnyékmentes tetőfelület szükséges.

 

Tehát, ha éves, kWh-ban mért fogyasztásunkat elosztjuk 1100-zal, viszonylag pontos értéket kapunk, hogy mekkora rendszer fogja fedezni energiaszükségletünket.

 

Ez természetesen „ideális” körülményekre vonatkozik. Mivel a napsütéses órák száma, illetve a tájolás sem lehet minden esetben ideális, ezért szükséges minden rendszert egyedileg tervezni és méretezni.

 

A hálózatra visszatápláló rendszer egyszerűen telepíthető. Főbb elemei a napelem panelek, és az inverter, ami a napelemek által megtermelt energiát alakítja át, hogy a háztartási fogyasztók számára is használható legyen. Szükségesek továbbá a védelmi dobozok, napelem panelek tartószerkezetei és a villanyszerelési anyagok, amik az oda-vissza „forgó”, úgynevezett ad-vesz mérőórához való csatlakozáshoz szükségesek. Egy ilyen visszatápláló napelemes rendszer telepítését követően az áramszolgáltató szakemberei lecserélik a fogyasztásmérő órát.

 

A hálózatra csatlakozási engedélyeztetés folyamata igen összetett, azonban manapság (ezen rendszerek elterjedésével) egyre inkább rutinszerű eljárás.

 

Cégünk, a Solar-Express Kft. teljeskörű szolgáltatást nyújt Önnek, vállaljuk a rendszerével járó mindennemű feladat elvégzését, a felméréstől a tervezésen, engedélyeztetésen át a teljes kivitelezésig, beleértve a beüzemelést is.

No Comments

Post A Comment

Tudja meg, milyen napelem szükséges háza tiszta energiájához!ÁRAJÁNLAT KÉRÉS
+